В първия дебат, проведен в Маастрихт преди европейските избори, всички погледи бяха

...
В първия дебат, проведен в Маастрихт преди европейските избори, всички погледи бяха
Коментари Харесай

Първият дебат за председател на ЕК: Остри реплики и провокативни въпроси за бъдещето на Евросъюза

В първия спор, извършен в Маастрихт преди европейските избори, всички погледи бяха ориентирани към настоящия ръководител на ЕК Урсула фон дер Лайен. Седем претенденти за управлението на Комисията и актуалният лидер се пробваха да завоюват гласоподавателите. Натискът върху фон дер Лайен беше мощен, като тя беше подложена на нападки от ляво и дясно. Кандидатът на ЕНП не отхвърли вероятно съдействие след изборите с твърдата дясна политическа партия ЕКР (Европейски консерватори и реформисти).

 
Европейският парламент е този, който би трябвало да откри болшинства. Това доста зависи от това какъв е съставът му.
Урсула фон дер Лайен, претендент на ЕНП, сегашен ръководител на Комисията
Ценностите и правата не могат да се разделят съгласно някакви политически договорености. Или можеш да работиш с крайната десница, тъй като имаш потребност от нея, или казваш ясно, че не е допустимо да се реализира съглашение, тъй като те не зачитат главните права, за които се бори нашата комисия.
Николас Шмит, претендент на Социалисти и демократи

Но Урсула фон дер Лайен не беше единствената, която получи напън. Кандидатът от крайнодясната партия „ Идентичност и народна власт “ Андерс Вистисен също беше подложен на кръстосан огън.  

 
Г-н Вистисен, ще коментирате ли проблемите, които следим в този момент с Русия, Алтернатива за Германия и Китай? Това е вашата група. Може би преди да поучавате всички, би трябвало да почистите личната си къща.  
Бас Ейкхаут, претендент на Зелените

Кандидатът на европейската левица Валтер Байер беше приветстван от публиката, когато зададе въпрос на Урсула фон дер Лайен за Израел.  

 
Кога Европейският съюз ще наложи наказания на Израел, с цел да спре войната в Газа?
Валтер Байер, претендент на Европейската левица
Да виждаш какъв брой почтени цивилни жители умират, изключително деца е непоносимо и е недопустимо. И по тази причина се нуждаем от преустановяване на огъня. Трябва да освободим и заложниците. Трябва да седнем и да работим по решение за две страни, тъй като това е единственото мирно за региона решение. 
Урсула фон дер Лайен

Шона Мъри, Euronews:  Станахме очевидци на доста силен спор, изключително по някои от въпросите към общата външна и отбранителна политика, финансирането на Украйна и ситуацията в Газа. Под въпрос беше и как да се оправим с антисемитизма в Европа, а също и с околната среда, по какъв начин да защитим зелената договорка, като в същото време отговорим на настояванията на земеделските стопани. Несъмнено тези въпроси ще бъдат обсъждани още веднъж и още веднъж през идващите няколко седмици.

Следващият спор на претендентите ще се организира на 23 май в Брюксел.  

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР